مجله تندرستی

آنمی، بیماری کم خونی

کم خونی

هموگلوبین پروتئینی غنی از آهن است که موجب حفظ رنگ قرمز سلول های خونی می شود و اکسیژن مورد نیاز بدن، جهت مبارزه با عفونت را تامین می نماید. همچنین از بروز خونریزی بدن نیز جلوگیری می نماید. RBC ها نیز در اکسیژن رسانی به بخش های مختلف بدن، موثر می باشند. زمانی که هموگلوبین خون و یا RBC ها از حد طبیعی خود پایین تر باشند، فرد دچار کم خونی می شود. بیماری کم خونی به معنای اختلال در اکسیژن رسانی به اعضای بدن و یا کمبود اکسیژن در بدن است. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با دلایل کم خونی و راه های درمان آن، بیشتر آشنا کنیم.

 

نشانه های ابتلا به کم خونی

از نشانه های کم خونی می توان به مواردی همچون سردرد، سرگیجه، خستگی، ضعف بدن، پوست رنگ پریده، کم شدن استقامت بدن و یا اختلال در تمرکز اشاره نمود. اما برخی از علائم این بیماری ممکن است نشانه حاد شدن کم خونی باشند. که شامل نفس تنگی، احساس درد در ناحیه قفسه سینه، تپش قلب  نامنظم، سرد شدن غیر عادی دست و پا و یا ریزش مو می شوند.

 

عوامل تاثیر گذار در ابتلا به کم خونی

کم خونی در مردان درصد بسیار پایین تری نسبت به خانم ها و کودکان دارد. کم خونی در زنان می تواند به دلایلی همچون بارداری و یا قاعدگی باشد. کمبود ویتامین های گروه B نیز از جمله عوامل ابتلا به کم خونی محسوب می شود. همچنین در برخی موارد مشکلات گوارشی نیز در ابتلا به این بیماری بی تاثیر نخواهند بود. استفاده از دارو به مدت طولانی و بدون تجویز پزشک نیز از دیگر عواملی است که موجب کمخونی در فرد  می گردد. از طرفی متاسفانه اکثر افراد بالای ۶۵ سال نیز به دلیل کهولت سن، دچار کم خونی می شوند. 

علل کم خونی

علل کم خونی

در برخی از مواقع کم خونی می تواند به دلیل سابقه خانوادگی و به صورت ارثی در فرد ایجاد شود. همچنین فقر آهن نیز از جمله دلایل ابتدا به کم خونی می باشد. از طرفی در صورتی که بدن انسان RBC مورد نیاز خود را تولید نکند، فرد به این بیماری دچار خواهد شد. خونریزی های شدید، تخریب نمودن RBC ها توسط بدن و … نیز از دیگر دلایل ابتلا به کم خونی می باشند. به طور کلی با توجه به دلایل کم خونی، می توان آن را دسته بندی نمود. 

کمخونی یا کمبود آهن، که معمولا به دلیل فقر آهن در بدن اتفاق می افتد. آهن از جمله موارد ضروری جهت تولید هموگلوبین در بدن انسان است. در صورتی که آهن غذا جذب بدن فرد نشود، هموگلوبین مورد نیاز در بدن تولید نخواهد شد و فرد دچار کمبود آهن و یا کم خونی می شود. 

کم خونی آپلاستیک زمانی در فرد به وجود می آید که، تعداد گلبول های قرمز در بدن، کمتر از حد نرمال باشد. زمانی که مغز استخوان فرد قادر به تولید RBC نباشد، سلول های خونی در بدن انسان کاهش پیدا می کند و در نهایت فرد دچار بیماری کم خونی می شود. 

زمانی که گلبول های قرمز خون، قبل از عمر طبیعی خود، از بین بروند به معنای ابتلای فرد به کم خونی همولیتیک می باشد. کم خونی ناشی از داسی شکل شدن سلول ها، اختلالی جدی در عملکرد خون رسانی است. در این نوع از کم خونی شکل گلبول های قرمز به طور غیر طبیعی تغییر می کنند. که می توانند در مسیر خون قرار گرفته و خون رسانی را متوقف نمایند. به طور کلی آنمی بیماری کم خونی است که ناشی از کاهش سلول های قرمز سالم، به منظور انتقال اکسیژن به نقاط مختلف بدن می باشد.

 

درمان کم خونی

برای درمان نمودن کم خونی می توانید به پزشک مراجعه نموده و با توجه به نوع بیماری، دارو مصرف نمایید. همچنین بیماری آنمی را می توانید به کمک روش های خانگی نیز درمان نمایید. سیب یکی از میوه های بسیار موثر در درمان کم خونی می باشد. خوردن روزانه یک سیب می تواند به شما در پیشگیری و درمان کمخونی کمک نماید. 

نمک اپسوم نیز به طرز عجیبی به درمان بیماری آنمی کمک می کند. کافی است مقداری از این نمک را به همراه آب گرم مخلوط نموده و پاهایتان را درون آن قرار دهید. استفاده از مواد خوراکی سرشار از آهن نیز در درمان این بیماری معجزه وار عمل می کنند. که از آنها می توان به چغندر قند و یا اسفناج اشاره نمود. 

خوردن عسل و یا کشمش نیز در درمان کمخونی بی تاثیر نخواهد بود. خوردن روزانه چند عدد کشمش سیاه و یا یک قاشق عسل، می تواند پس از مدتی کوتاه، این بیماری را به طور کامل درمان نماید.